top of page

Luontoyhteys ja shamanismi
Ehkä tärkein asia, jonka palauttamisessa nykyihmisen elämään shamanismi voi toimia tiennäyttäjänä, on luontoyhteys. Shamanistisen maailmankatsomuksen avulla on mahdollista luoda vahva ja elävä suhde luontoon, ja saada tätä kautta tietoa sekä ymmärrystä siitä, kuinka meidän tulisi olla yhteydessä luonnon kanssa. Se, että meillä on aito ja elävä luontosuhde, rakentaa kauniin ja vakaan pohjan ihan kaikelle muulle elämällemme. Tätä kautta voimme jo yksilöinäkin vaikuttaa ympäristöömme tasapainottavasti.


kaivosvaltaukset, massateollisuus, elektroniikan hetkellisyys, tuotantoeläimet, lajien sukupuutto, hyönteiskato, tappajavirukset, tehoviljely, puupellot, suuryhtiöt, mikromuovi, jätevuoret, veden kiertokulun häiriintyminen, ilmastonmuutos, lääkejäämät


Onko jo myöhäistä? Maailmankaikkeus ilman meitä? Täysillä vain loppuun asti?


Shamanismin ytimessä on ajatus animismista eli siitä, että kaikella tässä maailmassa on henki, oma sielunsa. Kaikki täällä on elävää. Näihin sieluihin – tähän elämään - me voimme olla yhteydessä shamanistisen elämäntavan välityksellä. Shamanistinen maailmankuva, shamanistinen elämäntapa - olemisentapa välittää meille tietoa maailmasta. Kuinka sinulle puhuu vesi, jota juot ja jolla peseydyt? Mitä sinulle kertovat puut, jotka kasvavat tiesi varrella tai maa jalkojesi alla, kun kuljet päivittäisiä reittejäsi? Entä esineet joita käytät? Voimme kysyä kiveltä. Voimme kysyä puulta. Voimme kysyä mehiläiseltä. Voimme kysyä naalilta. Voimme kysyä jopa uudelta paidalta, kännykältä, tyhjiöpakatulta pihviltä, soratieltä... Onko näin hyvä? Onko näin oikein? Mitä sinulle vastataan? Oletko yhteydessä luontoon? Oletko yhteydessä kaikkeuteen? Jos vastauksesi on kyllä, tiedät, että et pysty rikkomaan ja tuhoamaan. Tiedät, että olet yhtä kaiken kanssa ja tuhoamalla - kunnioituksen puuttuessa - hajoaa aina myös osa sinua.

Recent Posts

See All

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page