top of page
yrttiteen valmistus.jpg
DSC_0601.JPG

Mitä on kasvilääkintä?

Kasvilääkintä eli fytoterapia on maailman vanhin tapa lääkitä ihmistä. Se perustuu kasvien vaikuttaviin aineisiin. Fytoterapiaan perustuu paitsi kaikkien maailman alkuperäiskulttuurien lääkintä omamme mukaan lukien, myös monelta osin länsimainen lääketieteemme. Useiden käytetyimpien lääkeaineiden pohjana toimivat juuri kasvien vaikuttavat aineet – kasvien, joita ihminen on käyttänyt jopa tuhansia vuosia. Kasvilääkinnässä käytetään koko kasvi ja hyödynnetään kaikki ne moninaiset vaikutukset, joita yksittäinen kasvi mukanaan kantaa, kun taas lääkeaineisiin pyritään eristämään kasveista usein vain yksittäinen vaikuttava aine. Kasvilääkintä tarjoaakin meille tämän vuoksi hyvin kokonaisvaltaisen tavan lähestyä kehoamme. Useita kasveja voidaankin käyttää myös ennaltaehkäisevästi. Useimmat suomalaiset kasvit ovat mietoja ja aiheuttavat vain harvoin sivuvaikutuksia. Mielenkiintoiseksi ja vielä yksilöidymmäksi tämän tekee useiden kasvien yhteiskäyttö. Nykyisin fytoterapia perustuukin paitsi säilyneelle kansanperimätiedolle, myös tieteelliselle tutkimukselle. 
 

yrttisekoitus.jpg
aika on kypsä.jpg
Minulle kasvien kanssa työskentelyssä erityisen tärkeää on kasvien henkien kanssa työskentely. Tämä tuo oman lisänsä myös kasvilääkinnälliseen työskentelyyni. Lähestyn kasveja myös hyvin intuitiivisesti.
Unohtaa ei pidä myöskään luonnossa olemisesta ja luonnossa liikkumisesta saatavia terveysvaikutuksia. Luonto vaikuttaa meidän hyvinvointiimme hyvin kokonaisvaltaisesti. Olemme osa luontoa - olemme luonto. Voimme hyvin ollessamme luontoyhteydessä. Luontoyhteyden kokonaisvaltainen tukeminen onkin itselleni yksi tärkeimpiä asioita kaikessa hoitotyössäni.
Yrttihoidot sekä kukkaterapia yhdistyvät minulla kokonaisuudeksi shamanistisen hoitotyöni ja oman shamanistisen polkuni kanssa. Kasvit voivat toimia hyvänä tukena paitsi itsenäisenä hoitomuotonaan, myös shamanistisen seremonian jälkityöstössä.

bottom of page